Wednesday, May 24, 2017, 07:40
Känslor kommer med ett syfte. De finns för att hjälpa oss få nånting vi behöver. Om vi behöver tröstas kommer vi visa oss ledsna, för att visa för andra att vi behöver stöd. Om nånting ställer sig i vägen för oss kommer vi att bli arga, så att vi får kraft att flytta på det.

Att lära oss hur de olika känslorna känns hjälper oss att känna igen känslorna när de börjar brusa upp, så att vi kan uttrycka våra behov på ett bra sätt istället för att agera på känslorna på ett dåligt sätt.

Dessutom hinner vi avväpna känslorna innan de blommar ut fullt om vi upptäcker dem tidigt. Det kan bli skillnaden på att gå ifrån ett bråk och att säga något som skadar en relation.

Att lära barnet detta kan göras på några olika sätt. Ett sätt är att prata med barnet om vad det har känt för känslor under dagen och prata om situationen där de uppstod. Positiva såväl som negativa känslor! Du kan även prata med barnet om hur det kunde hanterat eller sett på situationen annorlunda om det var något som inte gick så bra.

Ett annat sätt är något ni bör göra tillsammans. Härma ansiktsuttrycken för olika känslor och lägg märke till hur det känns i kroppen. (När vi härmar en känsla med exempelvis ansiktet kommer vi att börja känna den känsla vi härmar.) Pulsen kan höjas, kroppen kan spännas, kroppen kan kännas svagare m.m. På detta sätt får barnet lära sig hur olika känslor känns, samtidigt som barnet får lära sig namnen på dem, samtidigt som ni får leka tillsammans! Win-win-win! (Det går att hitta alla ansiktsuttryck genom google, men om du föredrar att läsa finns de i flertalet böcker, bl.a. Konsten att läsa tankar av Henrik Fexeus och Emotions Revealed av Paul Ekman. Det är bra att kolla upp dem för ju bättre vårt härmande är, desto mer kommer känslan att kännas.)

--- 

Skriv gärna några rader om hur det gick att prova detta med ditt barn! (Eller om du provade själv!)

Många kramar
Dennis

No comments yet.
(*) Required fields
Copyright ©2019 Dennisfyhr.se, All Rights Reserved
free website
built with
kopage